Hur fungerar odds

De allra flesta har nog hört ordet odds och har en uppfattning om vad det betyder. En definition är proportionen mellan vinst och insats. Enkelt kan man uttrycka det som att ju högre odds det är på en viss händelse, desto mindre är sannolikheten att den inträffar. Men det innebär även att om händelsen verkligen inträffar blir utbetalningen hög.

Om du satsar dina pengar på en händelse som spelbolaget eller bookmakern har satt låga odds på är sannolikheten stor att händelsen inträffar och du vinner. I det fallet blir inte vinsten särskilt stor. Om du i stället satsar på en händelse med högt satta odds är vinstchansen mindre, men om det inträffar blir vinsten desto större.

Sammanfattningsvis betyder höga odds låg sannolikhet och låga odds hög sannolikhet. Oddsen sätts av spelbolagen utifrån en rad faktorer. Om det handlar om att sätta odds för en fotbollsmatch tittar man från spelbolagen sida på vilka spelare som är med i truppen, lagets skadeläge, vilka som är säkra målgörare och om dessa spelar den aktuella matchen. Av viss betydelse är om det är hemmamatch eller inte.

Oftast skiljer sig oddsen mellan spelbolagen för samma händelse. Skillnaden är sällan särskilt stor, men visst kan det löna sig att jämför olika spelbolag och vilka odds de satt innan du lägger ditt bet. Beroende på din insats kan det skilja en del vid vinst.

Två typer av odds

Det finns fasta odds och det finns flytande odds. De fasta oddsen sätts i förväg och oberoende av hur andra spelar. Svenska Spel använder sig av fasta odds. Flytande odds påverkas av samtliga satsande spelare och satsar många spelare på samma utfall sjunker oddset och vinsten blir mindre. De stora utländska spelbolagen använder ofta flytande odds. Spelar du med flytande odds kan det var en god idé att vänta med din insats till strax för matchstart för att se om oddset lönar sig att spela på.

Odds visas olika

För att göra det lite svårare finns det flera sätt att visa odds på. I Sverige visas odds oftast i decimalform, men man använder även engelska odds. Odds i decimalform är den enklaste formen att förstå sig på. Ett exempel, om oddset på en händelse är 1,75 och du har satsat en tusenlapp på det får du 1,75 X 1 000 kronor = 1 750 kronor om det blir vinst.

Engelska odds presenteras som bråk i stället för i decimalform. Den typen av odds kan vara lite knepigare att förstå men det fungerar enligt följande. Säg att ett odds är satt till 3/1 eller 3 mot 1. I det här fallet får du tre gånger insatsen tillbaka plus din insats om du vinner.

Sedan finns även asiatiska odds. De talar bara om nettovinsten. Om ett odds skrivet som Asiatiska odds är 0,75 motsvaras det av det svenska 1,75. Nettovinsten är då 750 kronor vid en insats på 1 000 kronor plus att du får insatsen tillbaka.

På de flesta spelsajter kan du ställa in hur du vill att odds ska visas. Det gör att det blir lättare att satsa rätt och beräkna vad du eventuellt kan få i vinst. Välj det som känns bäst för dig.